Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Επιχείρηση πλατεία


Η πλάνη των μαυροφορεμένων μελών της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας είναι προφανής. Την ώρα που έδιωχναν τους τσιγγάνους από την κεντρική πλατεία της Καβάλας έκαναν μια ενέργεια εξόχως φασιστική χωρίς να το γνωρίζουν όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις τους. Όταν δήλωναν ότι θα περιφρουρήσουν την κεντρική πλατεία της Καβάλας όσες μέρες χρειαστεί μέχρι αυτή να αποδοθεί και πάλι στους Καβαλιώτες προκαλούσαν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να πάρουν τα μέτρα τους. Όταν δήλωναν πως ουδεμία σχέση έχουν με τις πρακτικές της «Χρυσής Αυγής» ενόσω «καθάριζαν» την πλατεία Ελευθερίας από τους «αποσυνάγωγους» τελούσαν σε πλήρη σύγχυση: Ή δεν έχουν αντιληφθεί τι κάνουν ή βγάζουν τη γλώσσα κοροϊδευτικά στην τοπική κοινωνία.

Αλλά το πλέον ανησυχητικό στην υπόθεση της «επιχείρησης-πλατεία» ήταν η στάση των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Οι ίδιοι άνθρωποι, που τόσους μήνες έκλειναν τα μάτια για να μην δουν το χάλι της πλατείας, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία, την εικόνα της πόλης και τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών, αδιαφόρησαν προκλητικά το πρωί της Τρίτης 17 Ιουλίου για την «πρωτοβουλία» της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών να πάρει τον νόμο στα χέρια της. Πολλώ δε μάλλον, που τούτο δεν έγινε στα μουλωχτά. Η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών το είχε προαναγγείλει και το έκανε πράξη υπό το φως του ήλιου. Πήγαν στην πλατεία και «συμβούλεψαν» τους τσιγγάνους να φύγουν σε απευθείας σύνδεση με τοπικό κανάλι κι όμως δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Δεν βρέθηκε ένας λειτουργός της δικαιοσύνης να απαγγείλει κατηγορίες για την καταφανέστατη παρανομία, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

Όχι, δημοκρατία δεν σημαίνει πως ο καθένας μπορεί ατιμώρητα να κάνει ό,τι του καπνίσει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε οι τσιγγάνοι έχουν το δικαίωμα να βρωμίζουν ασυστόλως και να αφοδεύουν στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, ούτε τα μέλη οιουδήποτε συλλόγου έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους, υποκαθιστώντας τις τοπικές αρχές. Η δημοκρατία σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σεβασμό στους δημόσιους χώρους και στον πλησίον ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος και θρησκείας. Εν προκειμένω, μεγαλύτερο πρόβλημα από την επέμβαση των μαυροφορεμένων της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών είναι ότι εμφανίστηκαν σε μια ρωγμή της δημοκρατίας και της ευνομούμενης Πολιτείας, που δεν λειτουργούν σωστά. Όπως συμβαίνει με τη «Χρυσή Αυγή». Όπως συνέβη με την άνοδο των φασιστικών κομμάτων στην εξουσία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην εποχή του μεσοπολέμου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου